Mi vonatkozik az ADR 1.3 fejezete szerinti oktatásokra?

Mi vonatkozik az ADR 1.3 fejezete szerinti oktatásokra? | Sashegy ADR, Békéscsaba

Az oktatás célja az, hogy a munkavállalók, a jármű személyzet megismerje a biztonságos árukezelés szabályait, a veszélyes áruk által képviselt veszélyeket és kockázatokat, továbbá azt, hogy a veszélyes áruk szállításakor, be- vagy kirakásakor bekövetkező baleset esetén mekkora a sérülés veszélye, illetve ők mennyire vannak kitéve az általuk kezelt veszélyes áru hatásának.

Ezt a képzést az alkalmazottaknak még a felelősség elvállalása előtt meg kell kapniuk. Olyan munkakör, amelyre a szükséges képzés még nem történt meg, csak képzett személy közvetlen felügyelete mellett látható el. Ez az előírás a jármű üzemben tartója, a feladó és a szállítmányozó által alkalmazott személyzetre és a veszélyes áruk be- vagy kirakását végzőkre, illetve a veszélyes áruk közúti szállításában résztvevő olyan járművezetőkre is vonatkozik, akik nem rendelkeznek a kártya formátumú ADR oktatási bizonyítvánnyal.

Külön speciális képzésre van szükség a nagy közbiztonsági kockázattal járó veszélyes árukkal végzett tevékenység esetén. Melyek ezek? Azok az anyagok, amelyekkel terrorista cselekmények során vissza lehet élni, vagy ami súlyos következményekkel járhat; pl. tömeges balesetet idézhet elő. Ez a vállalkozások viszonylag kis részét érinti.

Az ADR 1.3 fejezete szerinti oktatás nem szükséges akkor, ha a veszélyes áru szállításával kapcsolatos tevékenységet érvényes ADR oktatási bizonyítvánnyal rendelkező személy végzi.

A munkáltató (vagy az általa megbízott, az oktatást végző veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó aláírásával ellátva) az oktatásban részt vevő részére igazolást állít ki. Az igazolást a jármű személyzetének a szállítás ideje alatt magánál kell tartania és a hatóság kérésére ellenőrzéskor be kell mutatnia. Több telephely esetén az egy-egy telephely vonatkozásában készült, oktatással kapcsolatos iratok eredeti, vagy a munkáltató által hitelesített másolatát az adott telephelyen kell tárolni, vagy elektronikusan elérhetővé kell tenni a telephely számára (pl. távoli asztali kapcsolattal). Ha a munkáltató maga végzi a veszélyes áru szállítással kapcsolatos tevékenységet (pl. egyéni vállalkozó), az igazolás céljára az oktatásra vonatkozó irat is használható, amely tartalmazza a jogszabályban előírt adatokat.

Az igazolás formátuma nincs meghatározva. A papíralapú oktatási igazolást a munkáltató maga, vagy az oktatást végző biztonsági tanácsadó írja alá és ellátja pecséttel. Célszerű, ha az oktatást tartó biztonsági tanácsadó adatai is szerepelnek rajta, mert akkor a dokumentum valódisága így még jobban igazolt. A papír alapú oktatási igazolást le is lehet laminálni; így az „időt állóbb” marad.

A gépkocsivezetők esetén az ADR 1.3 fejezete mellett az ADR 8.2.3 szakaszra is hivatkozni kell a képzést követően kiállított igazolásban.

Az iratot elektronikus formában is célszerű megőrizni. A munkavállaló mobiltelefonnal fényképezze le, vagy ha van a telefonján ingyenes „szkennelő” program (pl. CamScanner), akkor szkennelje be, mert így akkor is be tudja mutatni az igazolást egy közúti ellenőrzésen, ha véletlenül nincs nála a papír. Az elektronikus formában tárolt verziót nem tiltja, illetve nem zárja ki semmi és így kiküszöbölhető az a hiányosság, hogy az oktatási igazolást a helyszínen nem tudják bemutatni.

Az oktatásra vonatkozó iratokat a munkáltatónak öt évig, de legalább a munkakör betöltésének megszűnését követő két évig meg kell őriznie.

A képzést ismeretfelújító oktatás keretében rendszeresen ki kell egészíteni az előírásokban történt változásokkal. Az ismeretfelújító oktatást legkésőbb az előző oktatást követő második év végéig meg kell tartani.

Baleset vagy káresemény bekövetkezése esetén a balesetben vagy annak okozásában érintett munkavállalók részére 30 napon belül soron kívüli oktatást kell tartani.

Az oktatásokat a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó, érvényes (hatályos) bizonyítvánnyal rendelkező, a tanácsadók névjegyzékben szereplő veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tarthatja.

Jó tudni!

Ha a gépkocsivezető és/vagy az egyéb személyzet (pl. a rakodó) a saját hibájából a munkáltatói igazolást nem tudja bemutatni, mert az nincs nála, azonban bizonyíték van rá, hogy részesült a képzésben, akkor ez a hatályos jogi szabályozás szerint a járműszemélyzet részére 39.000,-Ft. ADR bírság kiszabását vonja maga után. Viszont abban az esetben, ha a munkáltató az igazolást dokumentált módon nem adta át a munkavállalójának, akkor a munkáltató részére szab ki ADR bírságot az ellenőrzésre jogosult hatóság. Ennek mértéke a szállított anyagok mennyisége, az esetlegesen alkalmazott mentességek (mint bírságcsökkentő tényezők) figyelembe vételével kerül megállapításra.

Meg kell még említenünk azt az esetet is, amikor a munkavállaló az ADR 1.3. fejezete szerinti oktatásban nem, vagy csak részben részesült. Ekkor a bírság összege 195.000,-Ft, amelyet a munkáltató terhére szabnak ki. Abban az esetben pedig, ha egy ADR telephelyi ellenőrzés keretében megállapítják azt, hogy a munkavállaló oktatása nem követi az ADR előírásainak változásait; az 130.000,-Ft bírság kiszabását eredményezi, amelyért a munkáltató és a biztonsági tanácsadó tehető felelőssé. Ebben a két esetben bírságcsökkentő tényező nem alkalmazható.

ADR bírságok kiszabása esetén a magánszemély, vagy a vállalkozás bekerül a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába. Ennek az a hátrányos következménye, hogy ha egy éven belül más hatósági ellenőrzés során szabálytalanságot állapítanak meg, akkor az „automatikusan” bírságot eredményez, mivel bejegyzett szankció (közigazgatási bírság) van ebben a nyilvántartásban.

Mint az előzőekből is látható: jogkövető magatartással ezek a bírság összegek megspórolhatók és a kellemetlen következmények is elkerülhetők.

Vegye igénybe ADR 1.3-as oktatásunkat!

Összefoglalás

A veszélyes áruk szállításával kapcsolatos munkakört ellátó személyeknek feladatukhoz és felelősségükhöz igazodó képzésben kell részesülniük, amelyet még a felelősség elvállalása előtt meg kell kapniuk. A munkáltató az oktatásban részt vevő részére igazolást állít ki, melynek formátuma nincs meghatározva; azonban tartalmaznia kell az oktatásban részt vevők nevét, a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos munkakörét; az oktatás témakörét; az oktatást végző veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó nevét, bizonyítványának számát, lejárati idejét és az oktatás helyét, időpontját. Az igazolást a jármű személyzetének a szállítás ideje alatt magánál kell tartania és a hatóság kérésére ellenőrzéskor be kell mutatnia.