Hogyan választunk, hogyan válasszunk ADR tanácsadót?

Hogyan választunk, hogyan válasszunk ADR tanácsadót? | Sashegy-adr

Biztonsági tanácsadót választani nem könnyű. Leggyakrabban ismeretség és üzleteli partnerek ajánlása alapján választanak ADR tanácsadót a vállalkozások vezetői. Az önálló, céltudatos keresés utáni választás nagyon ritka. Az, hogy jól döntöttek-e, az az első külföldi közúti ellenőrzés vagy egy alapos belföldi ADR telephelyi ellenőrzés után kiderül…

Miről ismerjük fel a profi szakembert? Többek közt arról, hogy a vállalkozás vezetője által megadott adatok alapján saját, önállóan készített ppt-t használ, és mondanivalója teljesen illeszkedik a cég profiljához. Kerüli a „divatos” területeket, a felesleges és nem az adott vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódó előírások ismertetését. A szóba jöhető mentességeket rendszerezetten és logikusan tudja levezetni. Kitér a jó gyakorlatra és az előforduló hiányosságokra is, amelyeket képileg és szóbeli kiegészítésekkel is be tud mutatni. Többet mond el, mint amit a kivetített ppt. tartalmaz, ha azt igényli a vállalkozás. Egy-egy előírás kapcsán rámutat az alternatív, de szabályos lehetőségekre. Bátorítja a hallgatóságát, hogy a bemutatott képek alapján kérdezzenek, ha valamit nem értenek és merjenek megszólalni.

Ahhoz persze, hogy mindez megvalósulhasson együttműködésre van szükség, ami nem egyszerű, mert itthon a munkavállalók sőt gyakran a munkaadók is minden oktatást - függetlenül annak a témájától - felesleges nyűgnek tartanak. Pedig egyre több hatósági ügyben állapítják meg a munkavállalók, a járműszemélyzet vagy a vállalkozás felelősségét és nemegyszer jelentős bírságot kell kifizetniük.

Nem jó szempont az, ha passzív szemléletű szakembert választanak, olyat, aki „nem sok vizet zavar” a vállalkozás életében és szükség esetén egy hatósági ügyben sem tud segíteni. Aktív szemléletű, több szinten gondolkodni tudó, sokrétű szakembert érdemes választani, olyat, aki szívügyének tekinti a megbízó vállalkozás problémáinak és fejlődési vonalának kézben tartását ADR szempontból, hosszú távon.

Abban az esetben, ha a választott szállítási mód, vagy a szállított, kezelt anyagmennyiség miatt a tanácsadó állandó megbízása szükséges, akkor célszerű több tanácsadót megkérdezni az árakról. Ha valaki túl olcsó, akkor nem érdemes őt választani, mert csak a munka megszerzése a cél és néhány hónap múlva úgyis árat emel, de színvonalat nem (a tapasztalatok szerint).

Jó tudni!

A veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadók aktuális névjegyzéke közhiteles nyilvántartás, ami az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Hatóság honlapján a https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/455922 elérhető.

Az egyes tanácsadók elérhetőségét a nyilvántartó szervezettől lehet kérni.

A nyilvántartott személyek egy része ugyan szerepel ebben a névjegyzékben, azonban tanácsadói tevékenységet nem végez.

Előfordulhat olyan is, hogy van, akinek megvan az ADR tanácsadói végzettsége, azonban nem regisztrált. Nos az ő tevékenysége a névjegyzékbe vételig érvénytelen, mert az erről szóló határozat alapján lesz jogosult a veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó bizonyítványában szereplő veszélyes árucsoportokat közúton szállító, fuvarozó, illetve az ehhez kapcsolódó tevékenységet végző vállalkozásoknál feladatot vagy munkakört ellátni.