ADR alapismeret hiány

ADR alapismeret hiány | Sashegy ADR, Békéscsaba

Kedves ügyfeleink érdeklődő megkeresései nyomán összegyűjtöttünk néhány olyan dialógust, amely a honlapunkra látogatóknak is érdekes, tanulságos lehet.

- Mondja meg kérem, mi az az ADR? Hallom én ezt sokszor, de fogalmam sincsen mit jelent.
- Az ADR jelentése (meghatározása): Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Megállapodás, beleértve az ideiglenes eltéréseket is, amelyeket a szállításban résztvevő Szerződő felek aláírtak.
- Nemzetközi, az jó! Mi csak itthon furikázunk egy kis gázolajjal, meg ami még időnként éppen jön hozzá. Akkor ez miránk nem vonatkozik, a cuccot meg viszem ahogy tudom! Leginkább gyorsan!
- Nem jól gondolja! Kérem ne csak azt a részt emelje ki, amelyről úgy véli, hogy kibúvót jelenthet a szabályok és a felelősség alól! Magyarországon a belföldi közúti veszélyes áru szállításban figyelembe kell venni az ADR-hez kapcsolódó szabályozás összességét. 
- Miért, ugyan mitől olyan veszélyes a gázolaj?
- A gázolaj is olyan anyag, amelynek szállítását a gyártó csak feltételekkel engedi meg. A RID-ADR 2023 I. kötet, 3.2 fejezet „A” táblázatában UN1202 szám alá van besorolva, a 3-as osztályba. Az osztályozás alapján a gázolaj gyúlékony folyékony anyag, melyhez kapcsolódik a piros színű 3-as bárca, valamint a környezetre veszélyes jel. Csomagolási csoportja: III., tehát kevésbé veszélyes anyag. Figyelembe kell venni a különleges előírásokat a szállítás során, valamint a csomagolási utasításokat és itt most csak nagyon az alapokat soroltam fel. Figyelembe kell venni még a szállítási mennyiséget, a szállítás módját is. A teljes magyarázatot az ADR 1.3 -as oktatás alkalmával kapják meg az érintettek.
- Ez ilyen bonyolult? Kinek kell oktatás? Lehet spórolni a létszámon?
- Mindenkinek, aki alapvetően a munkavégzés során fizikai kapcsolatba kerül az ADR-es anyaggal. A létszámon nem érdemes spórolni, mert akkor többszörösen kerülnek anyagi hátrányba.
- Hogy kell ezt elképzelni? Mi ennek a menete?
- Nagyon hasznos lenne, ha konkrét információk birtokában tudnánk elindulni. Pontosan mit, mennyit, milyen módon szállítanak. Ezek lennének az alapok az oktatási anyag kidolgozásához. Ezután egy előre egyeztetett időpontban az oktatóteremben, vagy a telephelyen tartjuk meg az oktatásokat. 
- Lesz ADR vizsga és bizonyítvány is?
- Az ADR 1.3 oktatásnál vizsgát nem tesznek. Az oktatás alatt kellene elsajátítani azokat az alapvető lépéseket, amelyek a napi munkát megkönnyítik az ADR rendszeréhez igazodva. „Vizsgázni” egy telephelyi vagy közúti ellenőrzés alkalmával fognak, hiszen ott kiderül, mit sajátítottak el az oktatásuk anyagából. Nem bizonyítványt, hanem oktatási igazolást kapnak az oktatás után.
- Azután a papír mindentől megvéd minket?
- Nem a papírtól, hanem az átfogó ismeretektől kapnak „védelmet”, persze csak abban az esetben, ha betartják az ADR 1.3 oktatás alkalmával elmondott és logikailag felépített lépéseket. Amennyiben ezt komolyan veszik, akkor ez a napi rutinból tíz percet vesz majd igénybe a jövőben. Ez a rutin ad egy gondolkodási mankót, amelyre tudnak támaszkodni a jövőben.

Összefoglalás

Az érdeklődők szerint az ADR rendszerében alapvetően az ADR 1.3-as oktatás és az ahhoz kapcsolódó kifejezések kerülnek előtérbe. Magyarországon a belföldi közúti veszélyes áru szállításban figyelembe kell venni az ADR-hez kapcsolódó szabályozás összességét. Mindenkinek szükséges az ismeretek és a kiigazodás biztonsága, aki a munkavégzés során alapvetően fizikai kapcsolatba kerül egy ADR-es anyaggal. Ezen a ponton válik nélkülözhetetlenné a tanácsadói munka sokrétűsége.